9 tips voor een goed sollicitatiegesprek

Als je vakantiewerk gaat doen, dan ga je ook solliciteren. Maar hoe moet je dit nu aanpakken en wat komt er allemaal bij kijken als je gaat solliciteren? Het is belangrijk dat je weet dat je altijd eerlijk naar een gesprek toe moet gaan en er netjes uit moet zien. De eerste indruk is voor je gesprekspartner namelijk heel belangrijk, zorg natuurlijk wel dat je jezelf bent, maar zeg geen dingen die je niet waar kunt maken.

Het is belangrijk dat je gaat vertellen wat je kunt en kent, waar je moeite mee hebt en wat je leuk vindt om te doen. Hier kan hij of zij dan een goede indruk van je krijgen en kijken wat voor werk men kan bieden, wat past goed bij jou. Op deze manier kun je namelijk plezier krijgen in je werk en gaan ontdekken wat het beste werk is dat bij je past. Er zijn nog meer sollicitatietips waar je wat aan kunt hebben, begin namelijk met een goede brief, waarin je jezelf gaat voorstellen.

Houd het spannend in de brief zodat je de meeste kans maakt om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Tijdens een gesprek kun je vervolgens jezelf “verkopen”.

Het sollicitatiegesprek

Je brief is geschreven en je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Spannend, maar wel leuk, de tweede stap wordt nu gezet. Natuurlijk ben je wat zenuwachtig, gespannen. Het is namelijk geen routine om een sollicitatiegesprek aan te gaan. Toch leer je van elk gesprek en in een volgend gesprek kun je deze leerpunten meenemen. De dag van het sollicitatiegesprek:

  1. Je zorgt ervoor dat je keurig op tijd bent. Voor jezelf is het prettig als je tien minuten te vroeg aanwezig bent (even toiletbezoek wellicht, of gewoon even bijkomen van het fietsen);
  2. Je ziet er verzorgd uit;
  3. Je maakt kennis en kijkt daarbij je gesprekspartner aan;
  4. Ook al ben je nerveus, probeer rustig te praten, zeg gewoon dat je wat gespannen bent en het ijs is gebroken;
  5. Het is fijn om de punten die jij wilt bespreken op papier te hebben;
  6. Ratel niet aan een stuk door, er mogen stiltes vallen;
  7. Wees vooral jezelf;
  8. Het is een gesprek en geen verhoor, dus je mag zelf ook vragen stellen;
  9. Vraag gerust na afloop van het gesprek wanneer je bericht mag verwachten.

Solliciteren eng?

Is solliciteren voor jou echt een groot probleem, oefen dan met een mede student bijvoorbeeld. Je kunt ook op school een thema solliciteren inbrengen, waar de groep dan mee aan de slag kan. Met jou zijn er namelijk veel meer mensen die solliciteren erg vervelend vinden. Realiseer je echter, hoe spannend je het ook vindt, dat het mensen zijn die tegenover je zitten, die wellicht vroeger dit probleem ook hadden.

Tenslotte: houd voor ogen dat je deze vakantiebaan erg graag wilt. Dit enthousiasme straal je dan uit!

En lukt het de eerste keer niet, geef niet op. Elk sollicitatiegesprek is een ervaring rijker.


€ 100,- of meer per maand bijverdienen?
Thuis verdienen met het invullen van vragenlijsten.

vragen beantwoorden


This entry was posted in Informatie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *